wtorek, 30 kwietnia 2013

Majówkowe grillowanie!

 Pomysł na marynatę :-)


Ha! Maj – miesiąc, na który wielu z nas czeka cały rok! Dlaczego?  
 MAJÓWKA + Grill = Procenty% 


Ale nie o tym dzisiaj.
 W związku z oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowania sprawdzony 
przepis na marynatę, która nada się do każdego rodzaju mięsa i warzyw.

Przepis: (na 1 kg mięsa )

½ szkl - Oleju/oliwy
4 łyżki maggi
5 ząbków czosnku
3 łyżki oregano
3 łyżki zioła prowansalskie
2 łyżki majeranku
4 łyżki świeżo krojonej naci pietruszki
5 łyżek słodkiej papryki lub 3 łyżki ostrej papryki (w zależności od upodobania)
1 łyżeczkę warzywka/Vegeta
1 cebula
Sól
Pieprz

1. Cebulę starkować na drobnej tarce
2. Czosnek sprasować
3. Starkowaną cebulę i sprasowany czosnek wrzucić do miski i dodać 
pozostałe składniki wg. przepisu
4. Odstawić przygotowaną marynatę na 30 min -1 gdz do lodówki
5. Następnie gotową marynatą zamarynować mięso przeznaczone
 na grilla i włożyć do lodówki na  noc.

Źródło: Robert S. Donovan via photopin cc

Źródło: photo credit: TheBusyBrain via photopin cc


Koniec!



Marynata nadaje się również do warzyw z grilla – jeśli ktoś woli wersję wegetariańską.

Aby kiełbasa była lepsza można położyć na nią cienkie plasterki boczku!



Opcja dla leniwych: Gotowiec style!



SMACZNEGO! :-)

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia i mięso wygląda niezwykle apetycznie! Ale i tak gotowiec style wymiata :-D

    OdpowiedzUsuń